Skötselråd silversmycken

Skötselråd silversmycken

Alla mina smycken är i Sterling Silver och stämplade med 925, vilket innebär att de består av 925 tusendelar rent silver. De resterande 75 tusendelarna består av andra metaller.
Ibland kan silver missfärga, det oxiderar. Missfärgningen ligger som en tunn yta på silvret och är till en början gulaktig men övergår i en blåaktig ton för att till sist bli svart. Det är svavlet som påverkar. Det finns i luften, i färger, plaster, gummi etc. Men vi människor utsöndrar det också genom huden. Luftfuktigheten och värmen har också betydelse för hur snabbt oxideringen sker, så förvara därför inte smycken i badrummet.

När du inte använder ditt smycke kan du med fördel förvara det i en lufttät plastpåse. Om du vill vara extra noggrann lindar du in det i en impregnerad duk (säljs i branschen) och sedan lägger in i plastpåsen. Duken är behandlade med ett ämne som ”suger upp” luftens svavelväte och därmed skyddar silvret.

Det finns olika sätt att bli av med oxideringen; kemisk, mekanisk eller elektronisk rengöring. Här kommer några olika sätt som du kan använda:

1.Putsduk och silverputsmedel som köpes i smyckesaffär.

2. Silverdip. Kedjor och smycken utan oxiderad dekor eller pärlor och stenar, kan rengöras med hjälp av silverdip som finns färdig att köpa,

Tänk på att pärlor och stenar inte ska doppas i några vätskor med putsmedel. Smycken med infattade stenar/pärlor ska inte heller putsas med krämiga putsmedel eller pastor.

3. Vinsyrametoden – 1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel, häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga i minst 5 – 10 min. skölj och torka.

4. Aluminiummetoden – ta en form och lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten. Lägg ner silversakerna och tvätt/hushålssoda, häll på kokande vatten. Vattnet skall täcka smyckena, låt dem ligga så länge de behöver. Skölj och torka